Tuatara

SSC, Shelby SuperCars, har en önskan om att återta positionen som tillverkare av världens snabbaste serietillverkande bil. Tidigare hade dom Ultimate Aero TT som slog Bugatti och deras Veyron 2007 med en hastighet på 414 km/h, dock återtog Veyron iochmed Super Sport den titeln.

SSC tänker alltså inte ge upp och deras nya projekt och framtida bil fick idag sitt officiella namn; Tuatara. Namnet är inspirerat av en ödla som lever på Nya Zeeland. Om man översätter namnet från Maori-språket blir det ”kullar på ryggen”, vilket reflekteras av den speciella vingkonstruktionen bilen har ”på ryggen”. Ödlan har dessutom den snabbaste DNA-utvecklingen på jorden vilket även det inspirerade ägaren Jerod Shelby till att använda namnet. Och precis som ödlans DNA-utveckling så ser Tuatara inte ett dugg ut som föregångaren Ultimate Aero TT. Båda bilarna är förövrigt designade av Jason Castriota, som numera jobbar med designen åt Saab.

Detaljer kring bilen i övrigt är få än så länge, men det som släpps är att den kommer ha en 7-liters DOHC-V8:a med dubbla turbo som ska ge omkring 1 350 hästar. Torrvikten ska enligt rykten ligga på under 1 200 kilo, och med soppa och diverse andra vätskor på plats betyder det alltså mer än 1 000 hästar per ton. SSC hävdar att bilen ska göra 0-100 km/h på 2,8 sekunder och toppa 442 km/h. Galna siffror. Vi får se hur väl överens med verkligheten dessa stämmer längre fram.

Källa

468 ad